
Enerji Kablolarının Türleri ve Rumuzlandırılmaları
Günümüzde enerji dağıtım-iletim, telekomünikasyon, inşaat, madencilik, petrol, gaz ve bunun gibi birçok farklı sektörde çok çeşitli kablo türleri kullanılmaktadır. Özellikle yoğun şehirleşme yaşanan yerlerde aynı bina içinde dahi yüzlerce farklı kablo tipi bulunmaktadır.
Kabloların birbirinden kolayca ayırt edilmesi, kablo rumuzlandırma standartları sayesinde mümkün hale gelmiştir. Diğer bir ifadeyle, kablo rumuzlandırma standartları kablo sektörünün alfabesidir.
Rumuzlandırma standartlarının ortak amacı; pazar/müşteri/üretici arasında ortak dil oluşturarak, kablo yapılarının anlamlandırılmasını sağlamaktır. Kablo iletken yapısı, iletken üzerinde kullanılan izolasyon malzemesi (PVC,XLPE..), kablonun damar eğirme şekli, ekranlı/zırhlı olup olmadığı, dış kılıf malzemesi (PVC, PE..) gibi birçok önemli bilgi kablo rumuzları yardımıyla tarif edilebilmektedir.
Kablo yapısının yanında kabloların isimlendirilmesi ülke standartlarına göre de farklılık gösterebilmektedir. Kısaca, farklı rumuzlar, aynı kabloyu tarif edebilmektedir. Kablo üreticileri için yolculuk rumuzlandırmayla başlar, üretim ile devam eder ve gerekli testlerle sonlanır.
Kablo sektöründe geniş bir kullanıma sahip enerji kabloları için genel kabul görmüş rumuzlandırma standartları Cenelec HD361, VDE olarak sıralanabilir. Aşağıda enerji kabloları rumuzlandırma standartlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi örnekleriyle verilmiştir.
TS HD361
Örnek:
Örnek:
Örnek:
VDE
Örnek:
Örnek:
Popüler Yazılar

Alüminyum Kablo mu, Bakır Kablo mu ?
Gelişen teknolojinin etkisiyle, yatırımcılar maliyetlerini azaltmak amacıyla mevcut ürünlere denk özelliklerde olan farklı ürün arayışı içerisindeler. Kablo sektörü için bu arayış özellikle kablo üretiminde hammadde olarak kullanılan alüminyum ve bakır kıyaslamasında öne çıkmaktadır.

Kablolarda Renk Kodları Ne Anlama Gelir?
Elektrik tesisatlarında kullanılan kablolar, elektrik enerjisinin güvenli ve verimli bir şekilde iletilmesinde kritik bir role sahiptir. Ancak kablo çeşitliliği ve bağlantıların karmaşıklığı göz önüne alındığında, kabloların doğru bir şekilde tanımlanması ve düzenlenmesi büyük bir önem taşır. Bu noktada kablo renk kodlaması, hem güvenliği artırmak hem de çalışmaları kolaylaştırmak için vazgeçilmez bir araçtır.